Rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejszy chleb. Krośnianie wybrali ulubiony wypiek

Rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejszy chleb. Krośnianie wybrali ulubiony wypiek

Jak co roku mieszkańcy Krosna mieli możliwość wybrania swojego ulubionego chleba. Najwyższe wyróżnienie przypadło wypiekowi ,,Magnat”, czyli żytniemu chlebowi pochodzącemu z piekarni Anwit. Krośnianie w większości przyznali, że zasługuje on na najwyższy laur.

Siedem piekarni walczyło w tegorocznej edycji plebiscytu, w którym do zdobycia był tytuł ,,Ulubionego Chleba Krośnian”. Głosowanie odbywało się podczas Karpackich Klimatów w dniach 21 i 22 sierpnia na stoisku Cechu Rzemiosł Różnych na Rynku, kiedy to mieszkańcy mieli możliwość spróbowania poszczególnych wypieków.

Sekret sukcesu zwycięskiego chleba

W głosowaniu na najlepszy krośnieński chleb wzięło udział łącznie aż 1169 osób. Bochenek, który został wybrany przez mieszkańców jako najsmaczniejszy otrzymał aż 42% głosów. ,,Magnat” jest produktem lokalnej piekarni od około roku, a pomysł na jego wykonanie pojawił się tuż po zwycięstwie pszennego chleba ,,Farmer” w ubiegłym roku. Wypiek powstaje na bazie chleba żytniego pytlowego z dodatkiem ziaren.

W składzie zwycięskiego bochenka znajduje się około 4% mąki pszennej, a ponadto ekstrakt słodowy jęczmienno-pszenny, naturalny zakwas żytni, gluten pszenicy, drożdże, sól, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane i łuskane proso.

Sekret zwycięskiego chleba wydaje się tkwić w jego sposobie wykonania. Do wytwarzania używane są tylko i wyłącznie ludzkie ręce, a wypiek powstaje przy wykorzystaniu tradycyjnej metody na naturalnym zakwasie. Jego zaletą jest również duża ilość błonnika pokarmowego, co wpływa na dłuższą świeżość, wilgotność, łagodność smaku, ale i chrupkość skórki.

Kolejne zwycięstwo piekarni w konkursie

Cena bochenka chleba ,,Magnat” wynosi 5 złotych. Mieszkańcy Krosna mogą go dostać w firmowym sklepie DC Chorkówka i piekarni, a także Delikatesach Premium Plus-Bis Korczyna, Delikatesach Centrum, Zielonym Koszyku, Groszku, Lewiatanie i innych punktach. Sukces wypieku sprawił, że krośnieńska piekarnia nawiązała współpracę z siecią sklepów ,,S” Womar.

Piekarnia Anwit cieszy się ze zwycięstwa w konkursie już po raz czwarty. Wcześniej dokonywała tego w 2006 roku z pieczywem staropolskim, w 2014 roku z chlebem żytnim pytlowym i w 2020 roku z chlebem pszennym ,,Magnat”. Na drugim miejscu znalazł się wypiek Macieja Muni ,,Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią” (14,5% głosów), a na trzecim produkt z Piekarni Kopacz – ,,Chleb żytni bez drożdży z ziarnami” (14% głosów).