Czym są kontenery gastronomiczne?

Czym są kontenery gastronomiczne?

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jak to jest możliwe, że pewne lokale gastronomiczne otwierane są tak szybko? Czasami przechadzając się ulicami przez miasto lub pobliskie miejscowości dostrzegasz niewielkie restauracje, kawiarnie czy inne obiekty gastronomiczne, których niedawno nie było w ogóle. Trudno uwierzyć, że działalność gastronomiczna rozwija się tak szybko już na etapie wyboru i adaptacji lokalu. To naprawdę jest możliwe! Dzisiaj kontenery gastronomiczne coraz częściej znajdują zastosowanie w prowadzeniu zarówno dobrych restauracji, jak i barów szybkiej obsługi.

Kontenery gastronomiczne = nowoczesna technologia

Wielu przedstawicieli gastronomii oraz innych przedsiębiorstw poszukuje sposobów na ograniczenie kosztów utrzymania lokalu i coraz częściej decyduje się na rozwiązania montażu kontenerów.

Forma oszczędności, której poszukują przedstawiciele firm wynika z prostej budowy modułów oraz ich łatwej dostępności pożądanych wymiarów. Kontenery są konstruowane przez specjalne firmy, które dostosowują ich konfigurację do potrzeb klienta.

Zaletą kontenerów gastronomicznych jest czas wykonania. Założyciele lokalów poszukujący rozwiązań krótkoterminowych, często decydują się na konstrukcje szkieletów modułowych ze względu na szybką realizację projektu. Podczas gdy wybudowanie lokalu może zająć nawet kilka lat, stworzenie konstrukcji kontenerów może zająć tylko kilka miesięcy.

Prostota daje większą przestrzeń!

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na odnalezienie przestrzeni to kontenery są idealnym rozwiązaniem. Prosta konstrukcja pozwala rozmieścić asortyment na całej powierzchni kontenerów tak, jak tylko sobie życzysz. Pomysł, gdzie mają znajdować się poszczególne urządzenia czy elementy zależy jedynie od twojej wyobraźni!

Brakuje przestrzeni? Żaden problem. Kontenery są na tyle uniwersalne, że pozwalają w łatwy sposób łączyć je z kolejnymi modułami. Twórcy modułów na pewno przedstawią najlepszy sposób konstrukcji oraz pomogą zmienić ich budowę w zależności do wymogów.

Typy kontenerów gastronomicznych

  • Kontener gastronomiczny typu BAR,
  • Kontener gastronomiczny typu KAWIARNIA,
  • Kontener gastronomiczny typu PIZZERIA,
  • Kontener gastronomiczny typu BURGER

W zależności od typów kontenerów, każdy posiada specjalną konstrukcję oraz wymiary niezbędne do pomieszczenia całego asortymentu lokalu. Ponadto, mogą posiadać dodatkowo wzmocnioną na siłownikach klapę uchylną, a także okna do zamawiania na odpowiedniej wysokości zapewniającej wygodę i komfort.

Postaw na uniwersalność

Źródło: Mastertec

Właściciele firm czasami narzekają na słabe obroty czy utarg, wynikające z lokalizacji obiektu. Kontenery są na tyle uniwersalne, że dają możliwość przeniesienia ich w inne miejsce, gwarantujące większe możliwości dla firmy. W takim przypadku wystarczy wynająć firmę transportową do tego typu konstrukcji, która bez problemu przetransportuje je w wymagane miejsce, czego nie można powiedzieć o obiektach budowlanych. Kontenery gastronomiczne gwarantują oszczędność nie tylko pieniędzy, ale również czasu. Wybór należy wyłącznie do Ciebie.