Rozstrzygnięcie konkursu na najsmaczniejszy chleb. Krośnianie wybrali ulubiony wypiek
Jak co roku mieszkańcy Krosna mieli możliwość wybrania swojego ulubionego chleba. Najwyższe wyróżnienie przypadło wypiekowi ,,Magnat”, czyli żytniemu chlebowi pochodzącemu z piekarni Anwit. Krośnianie w większości przyznali, że zasługuje on na najwyższy laur.
Siedem piekarni walczyło w tegorocznej edycji plebiscytu, w którym do zdobycia był tytuł ,,Ulubionego Chleba Krośnian”. Głosowanie odbywało się podczas Karpackich Klimatów w dniach 21 i 22 sierpnia na stoisku Cechu Rzemiosł Różnych na Rynku, kiedy to mieszkańcy mieli możliwość spróbowania poszczególnych wypieków.
Sekret sukcesu zwycięskiego chleba
W głosowaniu na najlepszy krośnieński chleb wzięło udział łącznie aż 1169 osób. Bochenek, który został wybrany przez mieszkańców jako najsmaczniejszy otrzymał aż 42% głosów. ,,Magnat” jest produktem lokalnej piekarni od około roku, a pomysł na jego wykonanie pojawił się tuż po zwycięstwie pszennego chleba ,,Farmer” w ubiegłym roku. Wypiek powstaje na bazie chleba żytniego pytlowego z dodatkiem ziaren.
W składzie zwycięskiego bochenka znajduje się około 4% mąki pszennej, a ponadto ekstrakt słodowy jęczmienno-pszenny, naturalny zakwas żytni, gluten pszenicy, drożdże, sól, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane i łuskane proso.
Sekret zwycięskiego chleba wydaje się tkwić w jego sposobie wykonania. Do wytwarzania używane są tylko i wyłącznie ludzkie ręce, a wypiek powstaje przy wykorzystaniu tradycyjnej metody na naturalnym zakwasie. Jego zaletą jest również duża ilość błonnika pokarmowego, co wpływa na dłuższą świeżość, wilgotność, łagodność smaku, ale i chrupkość skórki.
Kolejne zwycięstwo piekarni w konkursie
Cena bochenka chleba ,,Magnat” wynosi 5 złotych. Mieszkańcy Krosna mogą go dostać w firmowym sklepie DC Chorkówka i piekarni, a także Delikatesach Premium Plus-Bis Korczyna, Delikatesach Centrum, Zielonym Koszyku, Groszku, Lewiatanie i innych punktach. Sukces wypieku sprawił, że krośnieńska piekarnia nawiązała współpracę z siecią sklepów ,,S” Womar.
Piekarnia Anwit cieszy się ze zwycięstwa w konkursie już po raz czwarty. Wcześniej dokonywała tego w 2006 roku z pieczywem staropolskim, w 2014 roku z chlebem żytnim pytlowym i w 2020 roku z chlebem pszennym ,,Magnat”. Na drugim miejscu znalazł się wypiek Macieja Muni ,,Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią” (14,5% głosów), a na trzecim produkt z Piekarni Kopacz – ,,Chleb żytni bez drożdży z ziarnami” (14% głosów).